DZIEŃ:
1 2 3 4 5 6 7

Dzień 5

 

Energia
[kcal]

Magnez
[mg]

Żelazo
[mg]

Jod
[µg]

Wit D
[µg]

Foliany
[µg]

DHA
[mg]

Zalecane wartości

2260

200-1000

18-27

200

20-25

400

600-1000

Dieta
Dzień 5

2254

585

27

168

1,95

626

40

 

Śniadanie

Herbata 1 szklanka (250 ml)

Płatki owsiane z jogurtem

  • Płatki owsiane 3 łyżki (30 g)

  • Jogurt naturalny (200g)

  • Dynia, pestki 2 łyżki (10g)

  • Len mielony odtłuszczony 1 łyżka (10g)

  • Morele, suszone (20g)

  • Kanapki z twarożkiem z pomidorem i bazylią

  • Chleb żytni sitkowy – 2 cienkie kromki (55 g)

  • Bazylia, świeża - 1 i 1/4 łyżki (25 g)

  • Jogurt naturalny 1,5% tł. - 4 łyżki (100 g)

  • Pomidor - 1/3 sztuki (60 g)

  • Ser twarogowy półtłusty - 5 łyżek (100 g)

 

Drugie śniadanie

Kanapka z jajkiem

  • Chleb orkiszowy 2 cienkie kromki (50 g)

  • Jaja kurze całe (50 g)

  • Pomidor 1 szt. (200g)

  • Sałata masłowa kilka listków (20g)

Kakao na mleku

  • Cukier brązowy - 1/2 łyżki (5 g)


  • Kakao 16%, proszek - 1 łyżka (10 g)


  • Mleko 2% tłuszczu - 1/3 szklanki (100 ml)

 

Obiad

Bitki wołowe w warzywach z kaszą

SKŁADNIKI

  • Cebula - 1/2 sztuki (53 g)

  • 
Cukier - 1/6 łyżki (2 g)


  • Oliwa z oliwek - 1 i 1/3 łyżki (13 ml)


  • Papryka czerwona - 1/4 sztuki (58 g)

  • 
Pomidor - 1/2 sztuki (85 g)


  • Przyprawy - papryka, suszona - 2/3 łyżeczki (2 g)

  • Przyprawy - pieprz czarny, suszony - 1 łyżeczka (1 g)

  • Wołowina, polędwica - 2/3 sztuki (70 g)


  • Sól morska - 1 szczypta (1 g)  

PRZYGOTOWANIE

Mięso kroimy na plastry grubości ok. 1 cm (w poprzek włókien) i rozbijamy tłuczkiem. Następnie wrzucamy na rozgrzaną oliwę i delikatnie przesmażamy na średnim ogniu z obu stron tak, aby straciło swój krwisty kolor (ok. 3 minuty z każdej strony). Tak usmażone mięso wrzucamy do rondla, dolewamy gorącej wody i dusimy na malutkim ogniu pod przykryciem ok. godziny (tak, aby woda nie przykrywała mięsa). Następnie siekamy cebulą i smażymy aż się zarumieni, po czym dodajemy do mięsa. Z pomidorów ściągamy skórkę (najlepiej zanurzyć je w tym celu na chwilę we wrzącej wodzie) i kroimy w drobną kostkę. Myjemy paprykę i również drobno kroimy. Dodajemy do mięsa. Wszystko dusimy ok. 10 - 15 min., po czym dodajemy przyprawy (paprykę, pieprz, sól i cukier). Dusimy jeszcze ok. 10 min i danie gotowe.

 

Podwieczorek

Chałwa kakaowa 20 g

Borówka 100g

 

Kolacja

Koktajl malinowy

SKŁADNIKI

  • Cukier klonowy - 1 łyżka (10 g)

  • Jogurt naturalny Bakoma - 8 łyżek (200 g)

  • Maliny - 2 szklanki (250 g)

 

PRZYGOTOWANIE

Maliny myjemy i suszymy. Do blendera wkładamy owoce, dodajemy cukier, jogurt i miksujemy na wysokich obrotach. Rozlewamy do szklanek.

Pierogi ze szpinakiem

SKŁADNIKI

  • Mąka pszenna - 3 i 1/3 łyżki (50 g)

  • Sól biała - 2/3 łyżeczki (4 g)

  • Woda mineralna niegazowana - 1/7 szklanki (32 ml)

  • Żółtko jaja kurzego - 1/2 sztuki (10 ml)

  • Szpinak (100 g)
Ser

  • Gouda tłusty - 1/2 plastra (13 g)

  • Czosnek - 1 i 3/4 sztuki (9 g)


PRZYGOTOWANIE

Z ciepłej wody, mąki, 1 żółtka i soli zagniatamy ciasto i odstawiamy do lodówki na pół godziny. Czosnek przeciskamy przez prasę, solimy go, dodajemy szpinak i dusimy do całkowitego odparowania wody, na koniec po bezpośrednim zestawieniu z ognia dodajemy 1 żółtko jaja energicznie mieszając. Z ciasta odrywamy małe kawałki, które potem rozwałkowujemy i nakładamy farsz. Zawijamy pierogi wrzucamy do osolonej wrzącej wody do momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmujemy gorące pierogi z wody i posypujemy tartym żółłtym serem.

 

DZIEŃ:
1 2 3 4 5 6 7