DZIEŃ:
1 2 3 4 5 6 7

Dzień 6

 

Energia
[kcal]

Magnez
[mg]

Żelazo
[mg]

Jod
[µg]

Wit D
[µg]

Foliany
[µg]

DHA
[mg]

Zalecane wartości

2260

200-1000

18-27

200

20-25

400

600-1000

Dieta
Dzień 6

2168

513

24

102

6,48

705

22

 

Śniadanie

Płatki jaglane z jagodami goji

  • Płatki jaglane 
4 łyżki (40 g)

  • Jagody Goji 2 łyżeczki (8 g)

  • Len mielony odtłuszczony 1 łyżka (10 g)

  • Mleko 2% tłuszczu 1/3 szklanki (100 ml)

  • Otręby pszenne (5 g)

  • Dynia, pestki 3 g 1 łyżeczka

Kanapki ze schabem/polędwicą̨

  • Chleb baltonowski - 2 kromki (70 g)

  • Polędwica luksusowa - 4 plastry (40 g)

  • Pomidor - 1/2 sztuki (80 g)


  • Sałata liść - 4 sztuki (20 g)

  • Masło ekstra - (10 g)

 

Drugie śniadanie

  • Herbata 1 szklanka (250 ml)

  • Kanapka z łososiem

  • Chleb żytni pytlowy 2 kromki (70 g)

  • Łosoś wędzony 1/2 plastra (25 g)

  • Koperek świeży 1 łyżeczka (4 g)

  • Pomidor 1 i 1/4 sztuki (200 g)

  • Sałata masłowa 1 porcja (20 g)

 

Obiad

Makaron ze szpinakiem

  • Makaron razowy 1/2 szklanki (40 g)

  • Szpinak  (200 g)

  • Oliwa z oliwek 1 łyżeczka (5 g)

  • Czosnek 1 ząbek (2 g)

Polędwiczka soute

SKŁADNIKI

  • Olej rzepakowy, uniwersalny - 1 łyżka (10 ml)


  • Przyprawy - cząber, mielony - 1/5 łyżeczki (1 g)

  • Przyprawy - pieprz czarny, suszony - 1 łyżeczka (1 g)

  • Przyprawy - pietruszka natka, suszona - 1/3 łyżeczki (1 g)

  • Wieprzowina, polędwiczka  (100 g)

PRZYGOTOWANIE

Polędwiczkę kroimy na plastry ok 1,5 cm, posypujemy pieprzem, cząbrem, solą i podgrzewamy na patelni z olejem kilka minut lub w parowarze - kilkanaście minut.

 

Podwieczorek

Bułka kajzerka 1 szt. 50 g

Serek homogenizowany waniliowy 150 g  1 opakowanie 

 

Kolacja

Cukinia faszerowana

SKŁADNIKI

  • Jaja kurze całe - 1/2 sztuki (28 g)

  • Bazylia, świeża - 1 łyżka (20 g)

  • Bułka tarta - 1/8 szklanki (12 g)

  • Cebula - 1/2 sztuki (53 g)

  • Cukinia - 1 sztuka (250 g)

  • Czosnek - 1 sztuka (5 g)

  • Marchew - 1/2 sztuki (23 g)

  • Oliwa z oliwek - 1/2 łyżki (5ml)

  • 
Pieczarka uprawna - 3 i 1/2 sztuki (70 g)

  • 
Pietruszka, natka - 1 i 1/2 łyżeczki (9 g)


  • Pomidor - 1 sztuka (170 g)


  • Przyprawy - papryka, suszona - 1/3 łyżeczki (1 g)

  • Przyprawy - pieprz czarny, suszony - 1 łyżeczka (1 g)

  • Ser feta - 1/5 kostki (40 g)

  • 
Sól biała - 1/2 łyżeczki (3 g)

PRZYGOTOWANIE

Cukinię kroimy na pół i wybieramy z niej miąższ łyżką, cebulę kroimy w drobną kostką i podsmażamy na oliwie z pokrojonym czosnkiem. Pieczarki obieramy oraz kroimy w plasterki. Marchewkę ścieramy i jak pieczarki dodajemy do smażenia. Paprykę oraz pomidory kroimy w kostkę i dorzucamy na patelnię razem z miąższem z cukinii, bazylią, serem feta, pietruszką, jajkiem i bułką tartą. Cukinią skraplamy oliwą z oliwek, przyprawiamy cukinią oraz farsz. Na koniec nadziewamy cukinie farszem i wstawiamy je na blasze do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na 25 min.

 

 

 

DZIEŃ:
1 2 3 4 5 6 7