Ostrość widzenia

W wielu badaniach oceniano potencjalny związek między rozwojem wzroku i spożyciem kwasów tłuszczowych.


1. W jednym z badań oceniano dzieci w wieku 3,5 roku, które były zdrowymi, urodzonymi w terminie niemowlętami. Karmienie piersią przez ponad cztery miesiące i codzienne spożywanie tłustych ryb (bogatego źródła DHA) przez matkę podczas ciąży było związane z wyższym poziomem rozwoju wzroku(3).

2. W kolejnym badaniu, po karmieniu piersią przez pierwsze sześć tygodni życia, niemowlęta, które zostały odstawione od piersi i otrzymywały mleko dla niemowląt nie zawierające WNKT posiadały znacznie mniejszą ostrość widzenia w 17, 26 i 52 tygodniu życia niż niemowlęta, które po odstawieniu od piersi otrzymywały mleko wzbogacone w WNKT(1).

3. Analiza wyników badania przeprowadzonego z udziałem 39 czteroletnich dzieci, karmionych piersią w okresie niemowlęcym, urodzonych w terminie wykazała związek przyczynowo-skutkowy między ostrością wzroku i stężeniem DHA w mleku matki(2).

Literatura:

  1. Birch EE et al. A randomized controlled trial of long chain polyunsaturated fatty acid supplementation of formula in term infants after weaning at 6 wk of age. Am J Clin Nutr 2002; 75(3): 570-580
  2. Jorgensen MH et al. Is there a relation between docosahexaenoic acid concentration in mothers? milk and visual development in term infants? J Pediatr Gastroenterol Nutr 2001; 32(3): 293-296
  3. Williams C. Stereoacuity at age 3.5 y in children born full-term is associated with prenatal and post natal dietary factors: a report from population-based cohort study. Am J Clin Nutr 2001; 73(2): 316-322