Problemy emocjonalne w okresie okołoporodowym

Badania nad podawaniem kwasów tłuszczowych kobietom cierpiących na depresję w ciąży i po porodzie wskazują na potencjalny pozytywny wpływ tych kwasów na zmniejszenie objawów depresji oraz zmniejszenie ryzyka wystąpienia depresji poporodowej.

1. Analiza, której poddano przeszło 1400 kobiet z ponad 20 krajów wykazała, że większe spożycie kwasów tłuszczowych omega-3 pochodzących z owoców morza było połączone z wyższym poziomem DHA w mleku kobiet oraz rzadszym występowaniem depresji poporodowej(3).

2. Spowolniony proces wyrównywania niedoborów DHA po porodzie może być związany ze zwiększonym ryzykiem pojawienia się objawów depresyjnych. Należy rozważyć zwiększoną podaż DHA u kobiet w okresie poporodowym(4).

3. Wyniki badania przeprowadzonego w Belgii sugerują, że kobiety w ciąży, u których istnieje ryzyko wystąpienia depresji poporodowej mogą mieć korzyści z profilaktycznego przyjmowania kwasów tłuszczowych omega-3, takich jak EPA i DHA(1).

4. Badanie dotyczące podawania kwasów tłuszczowych omega-3 w depresji poporodowej pokazało, że kwasy tłuszczowe są dobrze tolerowane i mają wpływ na zmniejszenie objawów depresji poporodowej(2).

5. Badanie z udziałem kobiet w ciąży cierpiących na depresję pokazało, że kobiety po 8 tygodniach przyjmowania kwasów omega-3 miały znacząco mniej nasilone objawy depresyjne w stosunku do grupy placebo. Kwasy omega-3 były dobrze tolerowane i nie zanotowano objawów niepożądanych u kobiet i nowonarodzonych dzieci. Badacze podsumowali, że kwasy omega-3 mogą wykazywać korzyści terapeutyczne w depresji w czasie ciąży(5).

Literatura:

  1. De Vriese SR et al. Lowered serum n-3 polyunsaturated fatty acid (PUFA) levels predict the occurrence of postpartum depression: Further evidence that lowered n-PUFAs are related to major depression. Life Sciences 2003; 73: 3181-3187
  2. Freeman MP et al. Randomized dose-ranging pilot trial of omega-3 fatty acids for postpartum depression. Acta Psychiatr Scand 2006; 113: 31-35
  3. Hibbeln JR. Seafood consumption, the DHA content of mothers? milk and prevalence rates of postpartum depression: a cross-national, ecological analysis. J Affective Disorders 2002; 69: 15-29
  4. Otto SJ et al. Increased risk of postpartum depressive symptoms is associated with slower normalization after pregnancy of the functional docosahexaenoic acid status. PLEFA 2003; 69: 237-243
  5. Su KP et al. Omega-3 fatty acids for major depressive disorder during pregnancy: results from a randomized, double-blind, placebo-controlled trial. J Clin Psychiatry 2008; 69(4): 633-634